Sağlıklı atıştırma seçenekleri
Yalnızca Besin Piramidi’nin tamamına uyan öğünler seçmek yeterli değildir. Ayrıca, atıştırmalar da besin gruplarından seçilmelidir. Atıştırma, her gün üç ana öğün arasında yer alan yiyecek …
Yalnızca Besin Piramidi ’nin tamamına uyan öğünler seçmek yeterli değildir. Ayrıca, atıştırmalar da besin gruplarından seçilmelidir. Atıştırma, her gün üç ana öğün arasında yer alan yiyecek tüketimi anlamına gelir. Birçok insan günde en az bir kez atıştırır ve birçok insan gün boyunca sürekli atıştırır. Atıştırma endüstrisi, hızla büyüyen bir pazardır ve her yıl varolan seçeneklere yenileri eklenir. Gıda imalatçıları, yetişkin ve çocukların benzer şekilde marketlerde satılan atıştırma yiyeceklerinin ilgilerini çektiğini ve bu insanların evde, ellerinin altında bulunması için hazır türde birçok yiyecek satın aldıklarını bilirler.
Ancak sağlıklı atıştırma yiyeceklerini hayatınıza katmanız için yeme ve satın alma alışkanlıklarınızı değiştirmeniz çok da zor değildir. Hatırlanması gereken en önemli şey “boş kalori” tercihler yerine, besin değeri açısından yoğun atıştırma yiyecekleri yemektir. Besin değeri açısından yoğun yiyecekler, kalorinin yanı sıra kaliteli besin, vitaminler, mineraller, lif, protein ve diğer besinler sağlayanlardır. Ayrıca bu boş kalori kaynakları sadece kalori sağlar ancak başka besin sağlamaz. Atıştırmak için seçilen yiyecekler yalnızca Yağlar/Sıvı Yağlar/Tatlılar Grubunda değil Besin Piramidi ’ndeki çeşitli gruplardakilerde olmalıdır.
Bisküvi ya da şekerlemeleri elinize aldığınızda bir dahaki sefere bunu aklınızda tutun. Bir parça meyve ya da biraz yoğurt daha iyi bir tercih olmaz mı? Sağlıklı atıştırma seçenekleri aşağıdakileri içerir:
* Taze/kurutulmuş meyve
* Taze sebze çubukları
* Küp şeklinde peynir/peynir dilimleri
* Yağsız patlamış mısır
* Krakerler
* Simit/poğaça
* Küçük kekler
* Kuru üzümlü ekmek
* Meyveli şekerlemeler
* Bisküvi
* Pirinçli kek
* Cips
* Az yağlı yoğurt
* Dondurulmuş yoğurt /buzlu süt
* Lor
Öğün ve atıştırmalarınızı planlamak, yaşam boyu sağlıklı yeme planına başlamada ve sonuçta vücut ağırlığınızı kontrol altında tutmanızda önemli bir adımdır. Besin Piramidi Rehberi, kendiniz ya da ailenizin besin ihtiyacını planladığınızda size yardımcı olabilecek tek araçtır. Bu araç, sadece sağlıklı bir diyet oluşturmaya yardımcı olmaz, aynı zamanda denge, çeşitlilik ve makul olmaya yönelik yol göstericidir. Ayrıca bu araç, tam bir kilo kontrolü için gıda alımınızı azaltmanın temelini oluşturmada da yardımcıdır. Beslenme hakkında daha fazla şey öğrenmeye devam ettikçe bu bilgileri uygulamaya koymak için ek yollar arayacaksınız.
Besin değeri açısından yoğun yiyecekler nelerdir?
Besin yoğun yiyecekler kalorilerin yanı sıra vitaminler, mineraller ve lif gibi besin katkısı olanlardır. Bu gıdalar Besin Piramidi ’nin tahıl, sebze, meyve, süt ve süt ürünleri ve et gruplarında bulunabilir.
Bu içerik Sizlere alemsin.org farkıyla sunulmuştur Bu konu hakkındaki Düşüncelerinizi Yorum kısmından bizlere ulaştırabilirsiniz.
Benzer Yazılar

Nöro-oftalmoloji (Göz nörolojisi): Beynin aynası olan göz
Nöro-oftalmolojinin alanı tam olarak nedir Göz organı, gebeliğin en başından itibaren beyin gibi sinir sisteminin ana...
21 Mayıs 2022 tarihinde eklendi.

Yenidoğanın göz iltihapları
Bebeğim doğdu, her şey harika, ama ertesi gün kendime geldiğimde ve heyecanım yatıştığında gözünde kızarıklık...
21 Mayıs 2022 tarihinde eklendi.

Göz tembelliği
Tıp fakültesinde okurken, yakın arkadaşlarımdan biri, mikroskopta görmeye çalıştığımız mikropların bazılarını...
21 Mayıs 2022 tarihinde eklendi.

Kuru göz
Eminim bu başlığı görünce, sizde böyle bir sorun olmadığını, kuru gözlü olmadığınızı aksine sulu gözlü...
21 Mayıs 2022 tarihinde eklendi.
Yorum Yap
Yorumlar